Свободното споделяне на семена става все по-незаконно в САЩ

Всички любители градинари знаят този момент – когато си на гости на друг любител-градинар и харесаш някое от растенията, които е отгледал, можеш да му поискаш семена или луковици, за да си го „захванеш“. Изглежда толкова нормално и естествено, нали? Нерядко градинарите си разменят семена и по-късно сравняват кой как е отгледал дадения вид.

Размяната на семена е древна практика, която е свързана и с оцеляването на човешкия род, запазването на биологичното разнообразие, продоволствената сигурност.

Това неформално споделяне на семена обаче е обект на гонение в САЩ. То бива забранявано с помощта на законодателни мерки.

Според скорошен доклад на Mother Earth News, редица щати имат закони, които изискват всевъзможни разрешителни за продажбата на семена. Изисква се също така семената да аса „правилно етикетирани и тествани“. Всичко това има смисъл, когато иде реч за продажба на семена за търговски цели. Но в някои щати всъщност раздаването на семена се вписва в определението за “продажба”! Именно от това произтичат проблемите.

За любителите-градинари неформалната размяна на семена и посадъчен материал е начин да бъдат част от на сътрудничество и стремежа за запазване на местното растително разнообразие. Опитите за прилагане на правилата, предназначени за големите комерсиални корпорации, върху любители, е меко казано умопомрачително.

Популярни в САЩ са и т. нар. библиотеки за семена. Те дават на своите членове безплатно семена, като изискват от тях по-късно, след събирането на реколтата, да донесат семена от вида растение, което са отгледали. По този начин био-фондът на библиотеките постоянно се разраства. Тези практики обаче също попадат под ударите на закона.

Мотивите на големите корпорации, продаващи семена и разсад, са разбираеми. Те се опитват да защитят своя бизнес.

Това обаче поражда негодувание сред градинарите, които все по-активно търсят начин да избегнат капана на корпоративните хватки. Препоръката на местните любители градинари и земеделци, както и на екологично настроените медии, е хората да се информират добре и да не спират да обменят семена. Най-доброто, което се препоръчва като противодействие, е повече хора да създават сами библиотеки за семена.

http://www.greentech.bg/archives/60038