До 12 американски самолети F-15 идват за военни учения у нас

Дузина изтребители на военновъздушните сили на САЩ ще се присъединят към военни учения в България в следващите три месеца, съобщиха от военното министерство, цитирани от „Ройтерс“, като това става на фона на нарастващото напрежение с Русия заради кризата в Украйна.

Ученията са част от американската военна операция „Атлантическа решителност“, която има за цел да демонстрира ангажираността на САЩ към своите съюзници от НАТО в светлината на политиката на Русия към Украйна. Москва разглежда подобни учения в Източна Европа като провокативни действия.

Около 350 американски военни взимат участие в ученията, провеждани в съвместната българо-американска военна база в Ново село в Югоизточна България. Упражненията включват също американски бронирани, коли, хеликоптери и танкове.

До 12 американски Ф-15 ще вземат участие, като те ще пристигнат в България след 10 април„, заявил официален представител на българското военно министерство за „Ройтерс“. Ученията ще се проведат от 10 април до 30 юни.

Изтребителите са оборудвани с усъвършенстван радар въздух-въздух, както и със снайперистко оборудване, позволяващо визуално проследяване на далечно разстояние.

България и други бивши комунистически страни в Източна Европа, които сега са членки на НАТО и Европейския съюз, бяха смутени от анексирането от страна на Русия на Кримския полуостров от Украйна и подкрепата на Москва към сепаратистите в Източна Украйна.

„Ройтерс“ припомня на международната публика, че близък съюзник на Москва по време на комунизма, България се присъедини към НАТО през 2004 г. и е една от шестте източноевропейски страни, в които ще бъдат позиционирани командни центрове на НАТО, които се създават в отговор на украинската криза.

http://news.ibox.bg/news/id_102351745