Бум на рак в Сърбия заради бомбардировките на НАТО през 1999-а

Използването на боеприпаси, съдържащи обеднен уран, от силите на НАТО във войната в Косово и съседните области през 1999 г., е благоприятствало за драматичния скок на заболеваемостта от рак в централните части на Сърбия.

Доклад по въпроса разкрива значителен ръст в броя на пациентите със злокачествени тумори, подчертава Слободан крадено от 30думи Секарич, шеф на сръбското дружество за борба с рака, цитиран от руски медии.

Инцидентите с рак на лимфните възли между 1999 и 2012 г. също са нараснали с 80%, като случаите с неизлечим стадий бележат ръст от 11 процента.

Други ракови заболявания също отбелязват ръст и сред мъжете, и сред крадено от 30думи жените. Ракът е една от основните причини за смъртността по света, вземайки 8 млн. човешки живота годишно.

Обаче злокачествените заболявания в Сърбия се увеличават с по-високи темпове в сравнение със Западна Европа, като с всяка изминала година „ножицата се разтваря“, изтъкват сръбски лекари.

Проф. Секарич се опасява, че през 2015 крадено от 30думи г. може да сме свидетели на нова вълна на жертви на рака.
Според експертни оценки само през 2013 и 2014 г. раковите заболявания в Косово са нараснали с умопомрачителните 57%.

Около 15 тона обеднен уран е бил хвърлен върху Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Гръцки крадено от 30думи експерти са регистрирали близо 30% скок на равнищата на радиоктивност, много повече от необходимото за причиняването на рак и генетични изменения, което води до раждането на деца с физически и умствени увреждания.

http://news.ibox.bg/news/id_377924386

защищено INVITEXT