Bloomberg пише за отказа на Обама да се срещне с генералния секретар на НАТО

Белият дом е игнорирал искането на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение във Вашингтон, да се срещне с президента на САЩ Барак Обама. Това съобщава колумнистът на  Bloomberg  Josh Rogin, позовавайки се на източници, близки до ръководството на Алианса.

Официалният представител крадено от 30думи на Съвета за национална сигурност  Бернадет Михан отказа да коментира ситуацията, като заяви, че Белият дом няма  срещи, които трябва да обяви.

Както отбелязва Rogin, графикът на  Обама не е прекалено наситен. По-специално, за  сряда, 25 март, той планира  само кратка реч на среща за здравното осигуряване, а  в четвъртък крадено от 30думи лидерът на САЩ трябва да  е в Алабама с реч за икономиката.

Бившият посланик на САЩ в Северноатлантическия алианс Кърт Волкър изрази мнение, че Обама е нарушил установената крадено от 30думи от неговия предшественик Джордж У. Буш традиция, според която президентът на Съединените щати винаги  се среща с генералния секретар на НАТО в случай на негово посещение  във Вашингтон. „Не мога да повярвам, че президентът на САЩ не е намерил време да се срещне с действащия  генерален секретар на НАТО, като крадено от 30думи се има предвид сериозността на обстоятелствата и отговорностите на длъжността му,“ – каза Уокър.

Столтенберг е бил  два пъти министър-председател на Норвегия, и е начело на  НАТО от  октомври 2014 година. От назначаването си той никога не се е срещал с Обама.

(Снимката е от 2011 г. )

http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-24/obama-snubs-nato-chief-as-crisis-rages

крадено от 30думи
защищено INVITEXT