Над 1000 села обезлюдяват трайно

В процес на трайно обезлюдяване са над 1000 от българските села, от общо 5 045. Това алармираха на пресконференция от Асоциацията на българските села, съобщава БНР. На бедност и риск от изолация са изложени 43 % от населението на тези населени места.

Заместник-председателят на асоциацията Петя Вълчева обясни, че хората в селата не се чувстват защитени от държавата и настояват за създаване на селска полиция. Именно заради това от асоциацията започват публичен дебат по темата.

Няколко са вариантите за създаване и финансиране на селска полиция. Един от тях е да бъде на основата на публично-частното партньорство. От асоциацията не изключват варианта тя да бъде изцяло държавна или изцяло частна. Вълчева подчерта, че не са те хората, които да определят това нещо. Те просто стартират дебата и се надяват той да завърши успешно.

Желанието на  асоциацията е наистина да се реализира идеята за селската полиция. Основната й цел ще бъде да защитава както имуществото и реколтата, така и спокойствието и живота на хората в селата.