Менда Стоянова: Връщаме 10% данък лихва

pariДанъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г.

Това съобщи в интервю за „Труд“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното крадено от 30думи Народно събрание намали ставката за тази година до 8 на сто. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. – 4 на сто, а след това да отпадне напълно.

„Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание крадено от 30думи тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях“, коментира Стоянова. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

крадено от 30думи

„КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане“, допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от крадено от 30думи граждански договори и др.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. крадено от 30думи лева.

От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили 51,9 млн. лева.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1360594

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment