За да се подмладите с 10 години – вземете си куче

originalllllllllllllllllllllllllllИзвестно е, че кучето е най-добрият приятел на човека. Освен това  ново проучване показва, че отглеждането на куче забавя часовника ви на стареене.

Комуникацията с кучето  подмладява стопанина   с 10 години,  казват учените. Както се посочва в проучването, този факт не зависи от това какво разстояние ще обходи собственик на кучето заедно с него.

Д-р Чицян Фън от Университета в Сент Андрюс, казва:“Ако вие имате куче у дома, вашето ниво на физическа активност е приблизително равна на характеристиките на човек с 10 години по- млад от вас.

Ученият бърза да каже, че съжителството с куче няма да удължи живота ви с 10 години, но пък подчертава, че това би било много полезно.

„Като цяло собствениците на кучета имат по-ниски нива на депресия“-казва Фън.

Учените предполагат, че ползите от отглеждането на куче са повече от недостатъците, като например допълнителната отговорност и увеличаването на разходите. В своето изследване,  резултати от което са публикувани в списание „Превантивна медицина“,  той е изучил 547 възрастни хора, със средна възраст  около 79 години. Всички те живеели на около 100 мили един от друг. Всички участници носели в продължение на седмица акселерометър, който измервал тяхната двигателна активност.

От всички участници в изследването 9%, около 50 души,  били собственици на кучета и при всички тях има значително по -ниско ниво на тревожност и депресия. Резултатите показват също, че при тежко болни пациенти с увреждания, кучето също помага. Възрастните хора преодоляват по -лесно потенциални психологически трудности, като например липса на социална подкрепа, студеното време и опасения относно личната безопасност.

Все пак, независимо от заключенията, д-р Фън признава, че той не притежава нито едно куче.“Бих искал да си взема куче, но жена ми не ги харесва, това е проблемът“-цитира  изследователя  Mail Online.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *