10 широко разпространени сред хората заблуждения

original (11)1. Живовлякът лекува рани.

Това са градски легенди.Може би отвара или екстракт от живовляк помагат в някои случаи, но ако залепите със слюнка живовляк на раната,  със сигурност няма да ви помогне, дори ако използвате скъсано, намерено на земята мръсно парченце живовляк,  е много вероятно  да замърсите раната и да си докарате инфекция.

2. Четенето без достатъчно светлина уврежда зрението

Не разваля,  но значително затруднява. Когато човек чете книга с фенерче, очите му се напрягат много и преминават в състояние на активна работа, което е достатъчно тежко за да се уморяват бързо и  вероятно да болят.

3. Ние използваме малка част от мозъка си.

Не се знае, може да има такива хора,  но средностатистическият човек използва всички 100% от мозъка си. Първи е психологът Уилям Джеймс, който  през 19 -ти век, който заявява, че  използването на мозъка е 10%, но сега тази теория е напълно неподдържана от научния свят и се счита за неправилна.

4. Влажното и студено време предразполага към заболяване

Причина за заболяванията са основно вирусите, които между другото,  са много повече в стаите и закритите помещения, където хората прекарват повечето време през зимата. Въпреки това е известно, че в студено време имунната защита на човека намалява,  но ако все пак сте хванали вирус и се чудите откъде, знайте че вирусите дълго не виреят на студено.

5. Жабите причиняват брадавици

Не, това не е така. Брадавиците върху тялото на жабите се получават от собствените им жлези и по никакъв начин не могат да навредят на човека (ако разбира се жабата не е отровна). Брадавиците се получават от папиломен вирус, което прави  невярно твърдението, че се прихващат от жаби и гущери.

6. Сомнамбул не бива да се събужда

Може. Събуждането на сомнамбула е възможно и дори необходимо. В това състояние такива хора могат да причинят вреда на себе си, препъвайки се в различни предмети или отивайки на опасни места. Единственото, което трябва да се спази е внимателното им събуждане за да не се изплашат.

7. След подстригване косата ни се сгъстява и изглежда по- тъмна

В действителност, неподстриганата коса има конусовидна форма, затова и косъмът не изглежда дебел. След подстригване формата на косъма се променя и ни изглежда по-дебел. Освен това подстриганата коса изглежда и по-тъмна, защото подстриганата вече коса е била изложена повече на слънце,  което е изсветлило до известна степен косата, затова и новата коса ще е по- тъмна.

8. Косата и ноктите растат и след смъртта.

Това също е мит. В действителност косата и ноктите престават напълно да растат, но и този мит си има обяснение. Факт е, че при ексхумация на телата на мъртвите наистина ноктите и косата са по дълги, но това се дължи на изсушаването , пресъхването на самото тяло.

9. Езикът ни е разделен на различни вкусови зони

Това, разбира се,  не е вярно. Всяка област на езика може да почувства всеки вкус. Този мит се е появил заради „развален телефон“, оригиналната теория е предложена от учени,  а след това е публикувана от едно германско  издание. След превода от немски значението на текста е придобило ново значение, което погрешно е прието за истина.

10. Кръстосването на погледа може да предизвика страбизъм

Вероятно често родителите са ви се карали, когато кръстосате очи с цел да изглеждате страшно, казвали са ви, че ще получите страбизъм. В действителност да си погледнем носа е нормално положение на очите, което е необходимо за да се определи обекта. Страбизъм се проявява при положение, че едното око гледа направо , а другото встрани. Това може да бъде причинено от заболяване на нервната система или травми. При възрастните, той може да бъде причинен от удар или други заболявания.

One thought on “10 широко разпространени сред хората заблуждения

  1. Да бе така е Живовляка не лекува рани, лекува възпалени рани. Иначе раната зараства по други причини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *