Китайската алтернатива на Световната банка ще получи 100 милиарда долара

kitayУставният капитал на международната банка, която се създава под егидата на КНР,  ще достигне $ 100 млрд. долара, съобщава The Financial Times, позовавайки се на анонимни източници.

По-рано капиталът на кредитната институция, за която се предполага, че ще се нарича Азиатска инфраструктурно – инвестиционна банка  (Asia Infrastructure Investment Bank, AIIB), е трябвало да бъде $ 50 милиарда. Организацията може да започне работа преди края на годината. С нейното създаване се занимава Джин Ликун, по-рано вицепрезидент на Азиатската банка за развитие.

Пекин разглежда тази банка като алтернатива и на  Световната банка и на Азиатската банка за развитие (ADR). Според Китай, тези организации са под влиянието на САЩ и техните съюзници.

Общо в създаването на новата международна финансова институция участват 22 държави, включително и някои страни от Персийския залив. Повечето от средствата за Азиатската инфраструктурно-инвестиционна банка ще предостави Китай. Организацията ще инвестира в мащабни инфраструктурни проекти в региона, включително  жп линията Пекин – Багдад.

Според неофициални данни, проектът ще бъде пряк конкурент на  Азиатската банка за развитие, чийто капитал е в размер на 165  милиарда щатски долара , където основна   роля  имат Япония и Съединените щати. Вашингтон и Токио контролират 15,7% и 15,6% от банката. За сравнение, Китай има само  5,5%.

One thought on “Китайската алтернатива на Световната банка ще получи 100 милиарда долара

  1. 16.5 трилярда ли е цифрата или ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *