Защо с възрастта времето започва да тече по-бързо?

timeВсички знаем за израза: „Как лети времето!“ от по-старото поколение, но може би това не е просто една красива метафора. Американският биолог Робърт Сотърн  провел експеримент, който  продължил 45 години, за да разбере как се променя възприемането на  времето с възрастта и стигнал до заключението, че колкото по-възрастен става човек, толкова по-бързо, от негова гледна точка, тече  времето.

Сотърн в продължение на 45 години от живота си,  всеки ден измервал кръвното си налягане, температура, пулс и субективната си оценка за бързината на протичане на времето. Всички тези резултати биологът записвал. Колкото по-стар ставал, толкова по-точни ставали неговите оценки – времето сякаш постепенно се ускорявало.

За съжаление, много малко се знае за това как мозъкът възприема времето. Най-малкото, никаква отговорност  за това, учените не са открили засега  в мозъка.

Въпреки това ние знаем, че за ефекта на „ускоряване“ на времето до голяма степен е отговорен опитът: през колкото повече  ситуации в живота преминаваме, толкова повече нови знания за света получаваме, и толкова по-трудно нещо може да ни изненада до толкова, че да запомним този момент с максимална яснота.

Най-добрият съвет за загрижените за ускоряване на времето хора е да се опитват да постигат да намират разнообразие в живота си, и по-рядко да прекарват времето си в обичайните битовизми, както  и да се стремят да получат нови впечатления от света и живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *