САЩ се домогват до информацията за сметките на европейците

17739_425_282Изучавайки новата информация, публикувана на сайта на Wikileaks, журналистите от Suddeutsche Zeitung бият тревога: споразумението за обмен на услуги (Тisa) може да позволи на чуждестранни финансови институции напълно законно да получат достъп до данните на клиентите на европейските банки.

Съответните преговори са в ход в австралийското  посолство в Женева при засилени мерки за сигурност:

„В документите, с които разполагат Suddeutsche Zeitung, NDR и WDR, се казва, че  материалите за преговорите, класифицирани като „САЩ – Поверително“,  трябва „да се съхраняват само в безопасни сгради, помещения и контейнери“- пише в статията.

На сайтa Wikileaks e публикуван един от разделите на бъдещия договор, посветен на финансовите корпорации. „Например, в член 11,  Съединените щати издигат  изискване за това, всички страни, подписали Тisa,   да разрешат на финансовите концерни свободно да теглят данни от техните територии“ – пише Suddeutsche Zeitung.

Проектът на договора бе разкритикуван от  представителя на партия „Зелените“, евродепутатът Sven Gigold: “ Опасността се състои, например, в това,   от Европа да  изтекат данни за сметките на  гражданите и бизнеса – и да бъдат на разположение на правителството на САЩ и разузнавателните служби“.  В допълнение, поради други условия на договора „ще бъде по-трудно да се ограничават финансовите пазари“, добавя Gigold.

Не е съгласен с Тisa и неназован „инсайдер“ в Брюксел. Той посочва, че всяко разпространение на данни в рамките на ЕС трябва да съответства на законите за защита на данните в Съюза. В статията възможните последици от приемането на Тisa се сравняват с скандала, който избухна около правилата за обмен на данни в системата за междубанкови платежи Swift.

Източник: Suddeutsche Zeitung

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/sorge-um-datensicherheit-usa-greifen-nach-kontodaten-europaeischer-buerger-1.2007052

One thought on “САЩ се домогват до информацията за сметките на европейците

  1. „САЩ“искат да контролират и управляват цялата планета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *