Американските процесори Intel в руските PC ще бъдат заменени с 16-ядрените „Байкал“

baikal-11В Русия трескаво се опитват да намерят замяна на процесорите  Intel и AMD, използвани в компютрите на правителствените структури, пише „Комерсант“. Следващата година ще бъде създадена линия руски многоядрени микропроцесори Baikal с топология 28 Nm.

Първи трябва да се появят 8-ядрените процесори Baikal M и M / S  с топология от 28 нанометра и честота 2 GHz,  за използване в персонални компютри и микросървъри. Процесорите ще бъдат построени на 64-битово ядро Cortex A-57 на британската компания ARM.

Операционна система за всички решения ще   бъде  Linux. Новият процесор трябва да се появи в  началото на 2015 година. В края на 2016 г. Министерството на промишлеността планира да пусне 16-ядрен процесор с  16 нанометрова топология.

С разработване на новата линия се занимава компанията  „Байкал Електроникс“.

Предполага се, че процесорите Baikаl ще бъдат доставяни в органите на властта и  държавните фирми, които купуват всяка година около 700 000 персонални  устройства и 300 хиляди сървъри.  Общият обем на този пазар е  около 5 милиона бройки на стойност $ 3,5 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *