САЩ убеждават ЕС да започне да купува ГМО продукти

news_GMOМинистърът на земеделието на САЩ призова ЕС да  отвори широко своя пазар за американските фермери. Tом Вилсък е  провел разговори в Брюксел с еврокомисаря Дачиан Чолош и други задокеански партньори, които искат да защитят своите производители.

В рамките на ЕС се отнасят с подозрение към перспективата за внос на такива продукти, като например пилешко месо, третирано с хлор, говеждо месо, отглеждано с хормони, генетично модифицирана царевица.

Официалния представител на САЩ вярва, че европейците ще  купуват всичко това, ако властите не  се намесват в пазарните механизми.

„Не е нужно да се направи линия в пясъка и да се каже- това ще го взема, а това не – казва Вилсък. – Нека да вярваме на нашите клиенти, като им даваме възможности, те не правят грешки. Пазарът  обикновено прави правилния избор“.

Загриженост сред европейските политици и обществеността предизвиква идеята за създаването на специален съд, който да се занимава със спорове между производители на ГМО и правителствата.

Евродепутатът „зелените“, смята, че това ще доведе до отслабване на контрола върху прилагането на метода на генното инженерство:

„Укрепване на правата на мултинационалните компании ще им позволи да обжалват  пред наднационален съд действията на страни, които са предпазливи, каза Яник Жадо.

– Тогава нищо няма да спре ГМО културите.

Вече  почти една година продължават преговорите за трансатлантически свободната търговия и инвестициите. Ползата на ЕС от създаването и се оценява на 119 милиарда евро годишно, а за САЩ –  $ 130 милиарда.

Euronews

Анализатор

2 thoughts on “САЩ убеждават ЕС да започне да купува ГМО продукти

  1. Категорично против ! Прекалено малко сме наясно с последствията от тези храни. Облагите на американците няма да само чрез продажбата на тези храни , но и във фармацевтиката , където имат опит с борбата със следствията на ГМО продуктите. Нека първо изхранят света , както тръбиха при легализирането на доколкото е възможно в световен мащаб. „В името на глада“ гласяха те. Да отиват да хранят страните от 3-тия свят !

  2. Защо трябва да ни задължават американците да им купуваме смрадовете?Нека да си хранят собственото население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *