Вече има изкуствен панкреас, поддържащ необходимото ниво на кръвната захар

insulin„Изкуственият панкреас“, създаден от инженера в  Boston University Eд Дамиано, позволява автоматично да се поддържа необходимото ниво на кръвната захар.  Новото устройство за проследяване и поддържане на желаното ниво на хормоните инсулин и глюкагон, е било тествано върху 52 доброволци (възрастни и деца).

Целият процес се изпълнява от компютърна програма, която работи с мобилен телефон iPhone 4S. Комплектът също така разполага с две помпи (с размерите на мобилен телефон) за подаване на инсулин и глюкагон.

Планира се и създаване на  ново поколение на устройството, което ще комбинира  трите компонента в едно. В момента се прави друг тест, в който участват 40 възрастни пациенти.

Eд Дамяно възнамерява през следващите три години да получи одобрение за своята разработка от  правителствената агенция в САЩ. По това време синът на Eд Дейвид, който е с диабет тип 1, ще постъпи в колеж. И Eд иска синът му да е  в състояние да използва това устройство.

Eд Дамяно преподава биомедицинско инженерство и работи с General Hospital в Масачузетс.
Доклад за устройството беше представен по време на заседание на Американската диабетна асоциация, която се проведе в Сан Франциско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *