Немислимият съюз Иран – САЩ

iran-USAСветът, който познавахме досега, окончателно залязва. Това се доказва oт парадоксалното предложение на  иранския президент Роухани към САЩ за съвместна борба с тероризма на радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, тясно свързана с „Ал-Кайда“.

Той иска да въвлече Обама в свещенaта за шиитски Иран война срещу сунитите. Епицентърът на битката е в Ирак. Войната размива границите, определени от тайното споразумение Сайкс – Пико на 16 май 1916 г., в което западните сили разпределиха обхвата на своите интереси в Близкия изток върху руините на Османската империя.

В действителност,  ислямската революция в Иран през 1979 г. под ръководството на Хомейни започна да създава шиитския полумесец от Иран до Ирак, Ливан и Сирия. Но днес ние сме свидетели на война за преначертаване на границите, която залива тази област с кръв, а Западът безпомощно гледа случващото се.

Категорично не може да се изключи (във Вашингтон активно обсъждат тази възможност), че Обама, въпреки съпротивата на всяка интервенция,  реши да подаде  ръка на страната, която нарича Америка „големия Сатана“ и която се замесва във всеки конфликт, всяко терористично движение, постоянно нарушавайки  човешките права.

През последните дни в Ирак  сунитската групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, тясно свързана с „Ал-Кайда“, обсажда правителството на Нури ал-Малики в северните и централните части на Ирак, нейните бойци превзеха главния град Мосул, те се приближават към Багдад откъм Тикрит и Байджа.

Киркук се оказа в ръцете на кюрдите след отстъплението на армията, която е зле подготвена. Върхи състоянието на армията оказа влияние  прибързаното заминаване на американците, които сега трябва да преосмислят стратегията си. На границата между Ирак и Сирия се обединиха свързаните  с „Ал-Кайда“ сунитски бойци от тези две страни. Най-малко три батальона на елитната иранска Революционната гвардия  „Ал-Кудс“ са в Ирак, за да помогнан на ал-Малики във войната срещу групировката „Ислямска държава в Ирак“.

Башар ал-Асад засега контролира ситуацията в Сирия. Известният ирански генерал Касем Сюлеймани, командир на спецчастите КСИР (бригада „Ал-Кудс“), сега е в Багдад, за да помогне на правителството. Сюлеймани добре познава територията и обстановката. Той  е воювал на фронта във войната срещу Ирак.

Много години неговата политика и идеология, насочени към разширяване на шиитския ислям, са влияли на страната. Основните принципи на конфликта са  религиозни. Става въпрос за контрол на такива свещени шиитски градове като Наджаф и Кербала.

Така че, Обама за пореден път попада в беда, защото, от една страна, взе прекалени, а от друга страна, поради недостатъчни мерки. Съвсем скоро, през 2009 г., министър-председателят Нури ал Малики бе признаван не само от шиитите. Сунитите го считаха за посредник.

Обама възприе затишието  като предлог за отстраняването му през 2010 г. и 2011 г., но той не се опита да се намеси, когато Малики се превърна в силният човек на шиитските партии с близки връзки с Иран. Тогава Обама имаше 100 000 души в Ирак, но той реши да стои настрана, а положението стана неуправляемо, за което спомогна сблъсъкът в  съседна Сирия.

Сега Иран има съюзници в лицето на Асад и Ал-Малики, които викат за помощ. Америка счита, че тя  трябва да спре лавината на „Ал-Кайда“, с които  има своите сметки. Но има и  някои ограничения при сключването на странни съюзи. В този случай се натрапва предположението, че споразумението ще трябва да се плаща с договорка по иранската ядрена програма.

http://www.lsblog.it/index.php/esteri/2489-usa-e-iran-verso-un-alleanxza-impossibile

Превод Анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *