Застрашават ли Русия и Китай Запада?

kitay-zapad-rusia„Тези страни – въобще не са големи държави -ревизионисти, а в най-добрия случай са разрушители на свободна практика. Атрактивни марки те нямат. А  когато става дума за най-важните им интереси, те  са дълбоко интегрирани в световната икономика и ръководните институции“.

В допълнение към членство в Съвета за сигурност на ООН (където и двете страни гласуваха за по-строги санкции срещу Иран и позволиха западната намеса в Либия), Китай и Русия – са активни членове на Международния валутен фонд, Световната търговска организация, Г-20 и  Световната банка. Китай иска по-важна роля в тези организации, а дори и по-широко в световен мащаб използване на своята валута.

Китай подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие и (за разлика от САЩ)  Договора за пълна забрана на ядрените опити. Също така Китай е  член на „Процеса P5» за  съвместни усилия за защита срещу ядрени оръжия, включително спиране на кораби в морето, ако съдът е заподозрян в транспортиране на ядрени оръжия или такива компоненти. За разлика от САЩ, Китай ратифицира Конвенцията на ООН по морско право (въпреки че в момента я игнорира, с действия в Южнокитайско море и отказ да прибегне към арбитраж).

Обама се опитва да води САЩ към целта – световно господство. Въпреки, че според него  Съединените щати са извън всякаква конкуренция, едва ли трябва да  прибягва до масови убийства. В момента, разходите за военни цели са намалени значително – въпреки че делът на САЩ представлява 75% от световните военни  разходи, ЦРУ не получи мандат да се намесва  навсякъде, и  Съединените щати няма да се намесват във вътрешните работи на други страни с помощта на армията, ако родината не е изправена  пред непосредствена опасност (което е малко вероятно).

Излишно е да се казва, че ако в Украйна стане спокойно, Обама ще направи още един опит да се постигне споразумение с Русия за намаляване на броя на ядрените оръжия. Американски президент все още иска да види в не много далечно бъдеще, един свят без ядрени оръжия.

Приятели   САЩ има далеч повече, отколкото Русия или Китай. Американските военни партньорства са с  повече от шейсет страни, а Русия може да разчита само на осем бивши съюзници, по-рано част от Съветския съюз. Китай няма такива, и е малко вероятно да „направи приятели“  своите съседи – Япония, Виетнам, Филипините, Южна Корея и Индонезия. Причините за тези взаимоотношения са причинени не на последно място от поведението на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско морета.

В обозримо бъдеще САЩ ще остане номер едно в областта на технологиите. В експорта на Китай и Русия  високите технологии са малко. Китай, с огромното си население би могла да се превърне в най-голямата икономика в света, но по отношение на националния доход на човек, и показателите по индекса на човешкото развитие на ООН, който измерва основните показатели на човешкия прогрес, като детската смъртност, страната изостава с  няколко десетилетия. Когато тя настигне САЩ, може дори да се превърне в демокрация.

На  западния геополитически фронт на  САЩ – Русия е изолирана. Сред нейните съюзници са само слаби нации с минимално военно въздействие върху  бившите  и азиатски територии. САЩ в своето достойно за Макиавели движение дадоха на  тогавашния съветски президент Михаил Горбачов обещание  да разширят НАТО до границите на Русия. Конфликтът в Украйна не може да се изравни по смелост с тази стъпка. Ясно е от какво се страхува Путин – политическите и икономически течения се носят към Запада.

Китай от своя страна, макар и да увеличава бюджета за отбрана, не се опитва да отмени системата на управление на регионалната сигурност, въплътена  в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и страните от Източна Азия, и не прави никакви изявления по отношение на други страни, с изключение на Тайван.

Ще бъде приятно  да се види,  че Обама се отваря към Русия. Той и колегите му от Европа приветстваха  визията на Горбачов по отношение на „общия европейски дом“. След това, след около десетилетие, Русия, която има съществен принос към европейската култура, може да бъде поканена за членство в ЕС. Още факти, по-широки възгледи – това е, което е нужно на критиците на Обама.

http://www.dailytimes.com.pk/opinion/11-Jun-2014/do-russia-and-china-threaten-the-west

One thought on “Застрашават ли Русия и Китай Запада?

  1. Не ми е ясно кой е писал статията, но за сметка на това е пределно ЯСНО, че човека е бил в полусънно състояние – тоест неадекватно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *