В САЩ се роди първото дете с напълно секвенирана ДНК

dnk-bankБащата на детето, което е родено през миналата седмица в Калифорния, е аспирант, научен  писател и бивш блогър в Discovery Magazine Разиб Хан. По-рано тази година, той самостоятелно изцяло е разработил  „чернова“ на генома на сина си на базата на проба от  тъкан от плацентата, взета по време на втория триместър.

Идеята за секвениране* на генома на ембриони е нова  тема и доста деликатна. Хан не е имал реална медицинска причина да се намесва в ДНК-то на сина си. Според него, секвенирането на генома на детето в утробата е едно преживяване „по-скоро екстремно, отколкото необходимо“.

„Направих го, за да покажа, накъде се движи технологията. И защото ми харесва да излизам отвъд рамките на възможното „- казва креативният баща.

Разиб Хан е широко известен в средите на генетиците. Той често публикува доста провокативни статии по генетика, възпроизвеждане и възпроизводство на  населението, а също така критикува правителственото регулиране на  молекулярно-генетичните изследвания. Според учения, секвенирането на ембриони скоро ще стане нещо обичайно, независимо дали ни харесва или не. „Бъдещето е такова, смирете се с това“ – писа той в своя блог през май.

Ученият подозира, че такива прецеденти вече има, а  опитът му е  станал първият, който е широко рекламиран.

* ДНК е изградена от структурни единици, наречени нуклеотиди, подредени по специфичен начин по нейната дължина. Секвенирането е вид техника, която
позволява да се определи специфичното подреждане
на нуклеотидите по дължината на ДНК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *