Авицена и неговата рецепта за дълголетие

avicenaАбу Али ал-Хюсеин ибн Абдалах ибн Сина, или Авицена е оставил около 30 творби по медицина, достигнали до наши дни. В този материал  MedPulse предлага рецепта за дълголетие от Авицена.

Авицена смята изкуството за опазване на здравето за  ключ към дълголетието. При това то не е изкуство за  предотвратяване на смъртта, освобождаващо тялото от външни бедствия или гарантиращо много дълъг живот.

Целта на това изкуство е много по-скромна, но е изключително важна: осигуряване на защита от увреждането на влагата, съдържаща се вътре в организма.

До естествената смърт, според Авицена, това е средство за запазване на човешкото тяло за  дълголетие.

Тази цел се постига чрез спазване на три режима:

    подмяна на изчезващата влага от тялото;

    предотвратяване на причините, предизвикващи  и ускоряващи изсушаване на тялото;

    защита на наличната телесна влага от загниване.

Главното в изкуството за опазване на здравето, за постигане на  дълголетие – е балансиране на седем фактори:

1. Натура (т.е. хармония на тялото, а именно поддържане на темперамента на човека в равновесие).;

2. Физическо и психическо движение (т.е. сън и будност). Авицена казва: „Тяло, което е в движение, не се нуждае от лечение“;

3.  Избор на напитки и храна – това дори не се нуждае от обяснение: „Човек е това, което яде!“;

4.  Почистване на тялото от излишъци (т.е., прочистването на организма от токсини е посочено като необходима потребност от поддържането на здравето);

5. Опазване на правилно телосложение. Поддържане  на тялото в нормално тегло се отбелязва като важен фактор по отношение на здравето и се критикува както прекомерната пълнота, така  и прекомерното отслабване;

6. Подобряване на вдишване на въздуха през носа. Един от основните условия за човешкото здраве, както  посочва големият учен, е околната среда, особено  чистотата на въздуха, който  вдишваме;

7. Адаптация на  дрехите към нуждите на тялото. Спазването на правила за носенето на адекватно към  времето облекло е  едно от най-важните изисквания за поддържане на човешкото здраве. Авицена посочва, че е необходимо да изберете дрехи в съответствие със сезоните.

Интересен и оригинален е подхода на великия мислител  към видоизменянето на  биологичните процеси, протичащи в организма по време на стареене: „… от самото начало ние (тялото) представляваме  екстремна влажност. Изсушаването, което се случва в нашето тяло, не може да бъде избегнато. Когато завършва изсушаването на вродената влага, тогава угасва вродената топлина – тялото на старците е студено и  същото време и по-сухо“.

Това се подкрепя от множество проучвания на геронтолози: в застаряващото тяло протича процес на дехидратация поради значително намаляване на водата в костите и кожата –  продължителността на живота зависи от  водата в тялото.

Абу Али ибн Сина е  вярвал, че здравето е еквивалентно на изкуството на живота.

Авицена говори не само за физическото възпитание на децата, но също така и за полезността на упражненията за хора в зряла и напреднала възраст за тяхното дълголетие. Такива въпроси като различните видове упражнения, въздействието на бани на тялото, а също и масаж, от  учения са маркирани като защитни фактори за здраве и дълголетие.

По този начин Авицена дава следната рецепта за дълголетие: основните фактори за дълголетие са режим на хранене, поддържане на телесното тегло в  нормата, въздействието на околната среда, т.е. екологичните условия, култура на облеклото, гимнастика и физическо възпитание.

По темата: Аутизмът и шизофренията са свързани със замърсяването на въздуха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *