Горбачов: САЩ унищожават договора за НАТО

Reagan_and_Gorbachev_signingБившият съветски президент Михаил Горбачов заяви, че Съединените щати унищожават договореностите за отказа от разширяването на НАТО. Членки на НАТО сега са 28 държави. Кандидатите за членство в Алианса са Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина.

Бившият съветски президент Михаил Горбачов смята, че САЩ са започнали да ерозират договореностите, постигнати по отказа за разширяването на НАТО за сметка на държавите от Централна и Източна Европа.

НАТО е военно-политически съюз на европейските държави, САЩ и Канада, създаден през 1949 година. През февруари 1990 г., по време на преговорите за обединението на Германия, Западът обещава на СССР, че НАТО няма да се разширява на изток. Въпреки това задълженията са били нарушени.

„Възможно ли е да си представим, че (Михаил) Саакашвили (екс-президент на Грузия), щеше да отиде на война? <…> Ако той тръгне към Русия, <…> означава, че е имало обещания, че ще помагат. Тоест Америка започна да разрушава  споразуменията, въз основа на които би било възможно да се изгради един по-различен свят „- заяви Горбачов в интервю за програмата „Вести в събота“, в отговор на въпроса кои от  западните политици в края на 80-те – началото на 90-те, са му обещали да се откажат от разширяване на НАТО на изток.

В отговор на въпроса дали лидерът на бившия СССР има усещането, че западните партньори са го измамили, говорейки за бъдещите си планове в Източна Европа, Горбачов заяви: „Това е често срещано нещо“. „Има политика и има честна политика, и има и  измамна“ – каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *