Турция спря течението на водата в река Ефрат

EuphratesТурция на 15 май напълно е блокирала течението на река Ефрат, в резултат на което нивото на водата във водохранилището „Асад“ в Сирия  е паднало с 6 метра.

Този процес е започнал още преди месец и половина по заповед на турските власти, и сега поради тази причина,  разположените в близост до сирийското селище кладенци Hafsa, са празни.

Така, ако в близко бъдеще ситуацията не се промени , суша и липса на питейна вода заплашват 7 милиона жители на провинция Алепо и 2 милиона жители на провинция Рака. Един метър дели нивото на водата в резервоара от катастрофално, след което в  язовирната стена в „Тишрин“ може да се появят пукнатини.

Заслужава да се припомни, че през 90-те години,  заради изграждането на язовира „Ататюрк“,  Ефрат  бе блокирана от Турция за един месец, което доведе до появата на суша в Сирия, а преди три години в резултат на огромно черпене на вода от  речното корито,  милиони сирийски граждани са били принудени да напуснат домовете си стопанствата в северната част на страната.

One thought on “Турция спря течението на водата в река Ефрат

  1. „Когато чуете, че турците преграждат в горното течение водите на Ефрат и ги използват за напояване, тогава знайте, че ние вече сме навлезли в приготовлението за тази велика война; а по този начин се приготвя пътят за двестамилионната войска от изгрев-слънце, както казва Откровението…..“
    из пророчество на светогорския благодатен старец Паисий
    http://www.otizvora.com/2012/02/3955/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *