Ами ако след смъртта няма нищо?

robinzonЕдин ден аз ще умра. Но какво ме очаква след смъртта? Душата ми излиза от тялото? Ще видя ангели? Или ще полетя  през тъмния тунел към светлината?

Или ще се осъществи детската ми фантазия  на небето да ям колкото си искам шоколад?

Е, ами ако няма нищо след смъртта? Ако крадено от 30думи моят свят изчезне заедно със смъртта ми, какво значение има останалия свят?

„За огромна изненада“, казва професорът по философия в университета в Ню Йорк Самюел Шефлер. Той задава крадено от 30думи въпроса, как бихте реагирали, ако сте разбрали, че скоро след смъртта ви целият свят ще престане да съществува.

Такава формулировка му дава възможност да освети  въпроса с нова гледна точка. Въпреки, че ние знаем, че нашата собствена смърт означава тотален край на нашия личен свят, за нас за изненада е крадено от 30думи важно да знаем, че след след нас животът на човечеството  ще продължи.

В произведението  Death and the Afterlife Шефлер описва два сценария на умиране. В първия случай изживяваме нормален живот и умираме спокойно, достигайки до преклонна възраст.

За съжаление, животът ни е помрачен от това, че сме научили, че точно крадено от 30думи един месец след смъртта ни, огромен астероид ще се сблъска с нашата планета и ще  унищожи всички хора на земята.

Е, и какво от това ? Какво означава това за нас, ако в този момент нас няма да ни има? Или не ни е все едно?

Нека си представим, че крадено от 30думи вие, читателят, сте изследовател и целия си живот сте посветили на изцелението на хората. Но какъв е смисълът на работата ви, ако хората скоро ще изчезнат? Или работите като строителен инспектор, и вашата задача е да  гарантирате здравината на многоетажни сгради, които трябва да служат на няколко поколения, какъв е крадено от 30думи смисълът в работата ви, ако всички домове ще се сринат скоро?

И ако вие сте писател и се надявате, че четящата публика ще намери вашите книги и след много десетилетия, струва ли си да пишете книги, ако и книгите и читателите ще бъдат изгорени до основи?

Изглежда, че знанието за крадено от 30думи предстоящия край на света има за вас огромно значение.

Но може би нашата реакция да е  предизвикана единствено от факта, че сблъсъкът с астероида ще доведе до катастрофа и насилствена смърт? Може би ние просто не можем да приемем  мисълта, че нашите близки ги чака такава жестока съдба?

Вероятно обяснение крадено от 30думи трябва да се търси другаде.

Вторият от предложените от Шефлер сценарии е по романа на Филис Дороти Джеймс „Децата на хората“. Човечеството  е станало безплодно, за последните 25 години не е родено нито едно дете. Това означава, че няма човек по-млад от 25 години, и със смъртта на последния човек, крадено от 30думи ще настъпи краят на цялото човечество. Никой не умира от насилствена смърт, хората спокойно живеят живота си до самия край.

В какво, тогава? В какво изследователят, писателят или строителният инспектор може да видят поне някакъв смисъл от работата си?

Защо да се изграждат надеждни високи сгради, ако човечеството постепенно изчезва? крадено от 30думи Защо да пиша за някой?

Идеята на Шефкер е, че рядко в някой от нас знанието за ограничението на живота ни предизвика подобна реакция. Ние знаем, че ще умрем, а след смъртта може да няма нищо. Но това не ни пречи да считаме нашата работа за разумна като изследовател, писател крадено от 30думи или строителен инспектор. Защо ? Защото ние знаем, че животът ще продължи и след нас.

И обратното, ако знаем, че целият свят ще се срине, ситуацията се променя драстично. Ние можем да празнуваме, да обичаме,  да си признаваме и да търсим прошка, докато все още можем, но върху всичко това крадено от 30думи ще лежи изцяло различен печат от тъга и меланхолия, несравним с мислите за нашата собствена смърт?

Нашата смъртта не прави живота безцелен, но изглежда, че смъртта на света отнема смисъла на живота.

В продължение на векове ни  предлагаха различни идеи за това какъв е смисълът на живота. И ако оставим крадено от 30думи религиозните възгледи настрана, в началото на списъка  отдавна са стремежа към най-висше усещане за собственото ни щастие, постигане на собствена изгода и предаване на нашите гени на следващото поколение.

Рядко в този списък може да се видят мисли за бъдещето, за това, че приемствеността на човешкия живот сама по себе крадено от 30думи си дава смисъл на живота. За това,  че смисълът на живота ни тук и сега произтича от бъдещето, от  неродените поколения, от възможността да живеят на същата планета.

Британският философ Mary Midgley подчертава важността да се грижим за бъдещето. В едно есе, в което тя размишлява върху задължението на човека крадено от 30думи към себе си, тя иска от нас да си представим създадения от  Даниел Дефо Робинзон Крузо на неговия остров.

В романа  горите на зеления остров са пълни с живот, синьото море е пълно с риба. Островът разполага с всичко необходимо за живота на Крузо.

Той обаче си прави сал и крадено от 30думи отплава от острова. Но преди това той пали острова. Той изгаря, а животът на него умира. Ако пътуването бъде за Крузо неуспешно, той няма да  има къде да се върне.

Така че кое е, според Midgley, отговорността на човека към себе си? Да не унищожава структурите, осигуряващи живота. Да се крадено от 30думи гарантира приемственост.

Чували сме много пъти, че  наш дълг към бъдещите поколения е грижата за света. Тези, които все още не са родени, чакат от нас отговорност за това, те да са  състояние да живеят на нашата планета.

Но ние, които живеем тук и сега, също се нуждаем от  бъдещите крадено от 30думи поколения. Ако тях го няма, тогава на  нас нищо не ни остава.

Оригинална публикация : Helsingin Sanomat

защищено INVITEXT

One thought on “Ами ако след смъртта няма нищо?

  1. Оригинален текст:
    „За съжаление, животът ни е помрачен от това, че сме научили, че точно един месец след смъртта ни, огромен астероид ще се сблъска с нашата планета и ще унищожи всички хора на земята“.

    И верният текст:
    „За наша радост с удовлетворение сме научили, че точно един месец след смъртта ни, огромен астероид ще се сблъска с нашата планета и ще унищожи всички хора на земята“.

Post Comment