Учени телепортираха атоми

72404741Екип от учение с успял да премести в пространството няколко атома на 3 метра. Според учените, нищо в законите на физиката не забранява телепортация на предмети и хора, което ще бъде направено в бъдеще .

В случая  атомите са били телепортирани на разстояние 3 метра със 100 % точност. Експериментът е осъществен от екипа на професор Хенсън в Технологичния институт в Делфта.

Уникалният научен опит за първи път показва, че е възможно да се телепортира информация, кодирана в субатомни частици между две точки на три метра една от друга, съв 100% надеждност. Демонстрацията е първата важна стъпка в развитието на Интернет -подобни мрежи между свръхбързи квантови компютри.

Професор Хенсън казва: „Основната употреба на квантовата телепортация е  квантовата версия на интернет, разширявайки глобалната мрежа , можем да я използваме, за изпращане на квантова информация. Ние показахме, че е възможно.

Това е първият строителен елемент на бъдещия квантов интернет. Информацията се  телепортира на друго място, и няма никакъв начин да се прихване тази  информация.  По принцип това е 100 % безопасно.

По-амбициозен експеримент за  телепортация между сгради в кампуса на университета на разстояние 1300 м една от друга, е насрочен за юли. Ученият се надява, че това ще бъде отговорът на възраженията на Айнщайн, за възможността  сигналът да пътува между „заплетени“ частици със скоростта на светлината.

„Мисля, че ще работи“, казва Хенсън. „Но това е огромно техническо предизвикателство, което е и причината, поради която никой друг не е направил това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *