Околностите на марсианския вулкан Arsia Mons може да са били подходящи за живот

mars

Геолози отбелязват,  че марсианският изгаснал вулкан Arsia Mons вероятно в далечното минало може да е бил убежище, в което да са се запазили последните условия на  обитаемост. Според научни изследвания, вулканичните  изригвания под ледената покривка може да са предизвиквали образуването на значителни количества крадено от 30думи вода на повърхността на Марс преди около 210 милиона години.

Както се знае, там, където има вода, е вероятно да има и живот. В рамките на неотдавнашно проучване, крадено от 30думи изследователи от университета Браун са се опитали да изчислят колко вода може да е имало около Arsia Mons , и преди колко време тази вода може да е изчезнала от повърхността на Марс .

Arsia Mons е третият по големина вулкан на Червената планета, и една от най-големите планини в крадено от 30думи Слънчевата система. Покритите с лед езера на Arsiya Mouns , според изчисленията на аспирантката от Brown University  Кейт Сканлън, биха съдържали стотици кубични километра разтопена вода.

Arsia Mons е с много по-млади  условия за обитаемост, открити от « Curiosity » и други марсоходи. Възрастта на тези марсиански обекти, е датирана крадено от 30думи на поне 2,5 милиарда години. Фактът, че околната среда на този масив е относително младa, го прави интересна цел за възможно бъдещо изследване, пише списание Icarus.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment