Знаете ли накъде вашият смартфон насочва информация?!

1Има много филмови сценарии, в които най-близкият  приятел в крайна сметка се оказва на противоположната страна на барикадата. Сега си представете, че вашият смартфон, умният ви сътрудник, волю- неволю изпраща  информация в неизвестни посоки.

Ужасно и повече от реално. Време е да се разбере къде отиват мегабайти  данни от вашия апарат. Като детектив ще се прояви мобилното приложение  viaProtect за IOS и Android.

Разбира се, ако се абстрахирате от драматизма в увода, все пак си струва да инсталирате viaProtect, най-малкото от любопитство. Не е задължително да се  регистрирате при   първия достъп до приложението, има и вход за гости.

Възможности

viaProtect веднага анализира нивото на защита на смартфона и прави препоръки за закърпване на забелязаните „дупки“. Например, да установите PIN – код за заключване на екрана, да се отървете от натоварващите ROOT – привилегии и да блокирате възможността за инсталиране на неизвестни приложения (заобикаляйки Google Play). Всеки пункт в отчета са  оценява по десетобалната система за опасност и влияе на цялостната „присъда“.

2

След като приключите с общите въпроси, трябва да се премине към частните. Първото нещо, което можете да разберете е това, в какви  географски точки вашият смартфон изпраща трафик. На второ място, да разберете конкретните компании, получаващи информацията . Трето , да разберете каква част от  данните излиза от смартфона ви кодирано. Отчети се правят ежедневно, ежеседмично и ежемесечно.

3

И какво от това? Ами ако например откриете, че някои другарчета от далечен Хондурас имат директен контакт с телефона ви, си струва да се замислите.

Ситуация номер 2.

Опитвате се  се  максимално да ограничите вниманието отвън? Помислете за мащаба на незащитения трафик и коригирайте, ако е необходимо .

viaProtect все още млад и зелен. Най-малко му липсва спецификата на тези приложения, които предават данни в някои страни и компании. И да се знае за приложения, които комуникират със света без криптиране,  би било хубаво . Но това е само началото, приложението тепърва ще се развива.

Засега viaProtect има само образователен характер, но заложбите и перспективите са много добри. Разработчиците обещават да добавят още много дреболии, включително скенер за зловреден софтуер и тотален отчет за скрити действия на инсталираните приложения. Засега всичко това е безплатно , дори и без реклама, и да се надяваме,  нищо няма да се промени.

viaProtect (public preview) Сваляне:  @ Google Play

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *