Европа може доброволно да се откаже от руската водка и хайвер

hayverЕвропейската комисия е разработила няколко сценария за развитие на санкциите срещу Русия.

Експерти на ЕК разглеждат възможността за пълен  отказа от руски хайвер, водка, самури и скъпоценности, съобщава Reuters.

Експертите са разработили няколко сценария. Лекият вариант на ограниченията  включва пълен отказ на Европа от водка и хайвер, а тежкият – от руския петрол и газ. Според неназован източник, експертите са подготвили план за икономически ограничения, които засягат и отбранителния сектор на руската икономика.

Както  отбелязва агенцията, вероятността за това, тези  планове на Европейската комисия да бъдат одобрени на срещата на върха на ЕС , която ще се проведе на 27 май , е изключително малка. Скептицизмът на анализаторите се  свързва с това, че изброените по-горе руски стоки са много популярни в Европа и отказът от тях може да навреди на самите европейци.

Няколко западни страни се опитват да оказват влияние върху руската икономика във връзка с позицията на Русия по украинската криза. Като се има предвид , че в последно време западните политици обсъждат възможността за въвеждане на допълнителни ограничения,  Андрей Белоусов, помощник на  Владимир Путин,  заяви, че Русия за  този случай има „секретен документ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *