Медведев: Русия никога не е гарантирала целостта на Украйна

medvedevРуският министър-председател Дмитрий Медведев даде интервю за „Вести в събота“, в което  направи изявления по най-актуалните  въпроси в международните отношения, както и за вътрешното развитие на Русия.

Голяма част от интервюто, разбира се, бе за събитията в Украйна и сложните  отношения между Русия и Запада.

Наред с другите неща,  Медведев подробно доказа , че Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, обеща на руснаците , че техните интереси няма да бъдат засегнати от санкциите, и призова европейските си партньори да изчислят своите загуби в случай на отказ от руския газ.

Дмитрий Медведев отрече обвиненията към Русия за нарушаване на международните споразумения.

Гаранциите на Руската федерация, в съответствие с  Будапещенския меморандум, особено подчерта Медведев, „се разпространяват на ситуацията за заплаха за суверенитета на Украйна, ако някой я застраши“.

„Всичко, което се случи в Крим – е съвсем друга история, самите хора, които се идентифицираха  като самостоятелна част на Украйна, поеха инициативата за провеждане на референдум, и след този референдум  решиха да напуснат държавата“, – подчерта той.

– Нито една страна в света не може да гарантира териториалната цялост на друга държава, – добави Медведев. – Това е правен абсурд. Нека тези, които говорят за това, да прочетат внимателно Будапещенския меморандум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *