„Венера Експрес“ се готви да навлезе в атмосферата на Венера (видео)

Venus_Express_aerobrakingЕвропейската космическа агенция се готви да проведе интересен експеримент: да забави движението на апарата  „Венера Експрес“ при спускане в атмосферата на Венера , без да използват скъпи ракети.

След осем години проучване на втората планета в нашата слънчева система , „Венера Експрес“ , апаратът на Европейската космическа агенция (ESA),  ще навлезе в атмосферата на Венера през следващите два месеца.

Според ЕКА, работата на „Венера Експрес“ е  към края си, тъй като ракетното му гориво е почти изчерпано. Последната мисия на апарата ще бъде да проучи атмосферата на Венера отблизо по време на полет през нея.

На „Венера Експрес“ се намират седем високо прецизни инструмента за подробно изследване на йоносферата , атмосферата и повърхността на Венера. Устройството стартира на 9 ноември 2005 г. от космодрума в Байконур с помощта на ракетата „Союз – ФГ“.

През април следващата година  той вече беше на 24 -часова елиптична орбита около съседката на Земята , летейки на височина от 66 000 км над южния полюс на Венера и само на 250 km – над северния.

По време на осемгодишната си кариера, апаратът даде на  учените огромно количество информация за атмосферата на Венера , за въртенето на планетата , нейните магнитните полюси и възможна тектонична активност. Предвид факта, че резервите от гориво на „Венера Експрес“ за  към своя край, EКА постепенно започва спускане на апарат в атмосферата на планетата.

Експертите не са сигурни, че дали апаратът ще преживее подобен тест. Ако все пак успее, неговата мисия е вероятно да продължи още няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *