Множествена склероза може да се излекува напълно

97_13_971383_1400230879Съвременните методи за лечение на множествена склероза са подходящи само за ранните етапи на развитие. Но сега учените са измислили как да забавят прогресирането на болестта и да възстановяват нервните влакна.

Според Fox News, учените са направили откритие с помощта на група парализирани мишки. Животните били  генетично предразположени към множествена склероза .

Експертите въвели в животните човешки нервни стволови клетки. Две седмици по-късно  животните започнали отново да ходят. Проучването е проведено от Jeanine Лоринг и Tom Lane. Първоначално те ??искали да разберат механизма на отхвърляне на стволови клетки в модели на множествена склероза.

Множествената склероза е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува организма на собственика. Страда миелинът – защитната обвивка на нервните влакна. Без нея нервните влакна не могат да предават електрически сигнали ефективно. В резултат се влошава зрението, започват проблеми с моторните умения, умора , затруднения в речта, провали в паметта и депресия.

Новият подход работи комплекснo. Той намалява възпалението в централната нервна система, не позволявайки на заболяването да прогресира. А въведените клетки освобождават протеини, които сигнализират на клетките да започнат да регенерират миелина. В резултат на това подобрението в състоянието на  животните се запазвало в продължение на 6 месеца след първата инжекция.

Впрочем стволовите  клетки все пак били отхвърление след 10 дни. Сега учените се опитват да разберат как да използват протеините, отделяни от тях, или нещо което ги имитира. Инжекциите при хора – не са най-добрия вариант. След работа с лабораторни животни , учените се надяват да започнат подготовката за клинично изпитване. Да стигнат до финалната фаза те се надяват в рамките на  следващите 3-5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *