Повече от една четвърт от хората в света мразят евреите

evrei Антиклеветническата лига (ADL) публикува във вторник данните от мащабно проучване, озаглавено “ ADL Global 100: индекс на антисемитизъм“, по време на което са били анкетирани 53 100 респонденти от 102 страни, съобщава Jerusalem Post.

В рамките на проучването изследователите са изяснили  равнището и динамиката на антисемитските тенденции в света. Резултатите сочат , че повече от една четвърт от световното население (26%) изпитва  рязка наприязън към евреите.

Анкетираните са били помолени да изразят отношението си към 11 най-негативни стереотипи за евреите, и ако положително отговаряли на шест или повече въпроса, те се определяли като антисемитски настроени.

Само 28 % от анкетираните са заявили , че всичките 11  стереотипи са несправедливи.

Най-високото ниво на антисемитизъм са показали жителите на Близкия изток и Северна Африка , където антисемити са 74% , а в ивицата Газа и Западния бряг мразят евреите 93% от възрастните. Най -ниско ниво е  регистрирано в Лаос, където само 0,2% изпитват тези чувства.

В повечето англоезични страни , нивото на антисемитизма е 13% –  значително по-ниско от средното за света – 23%. При това  протестантските страни се оказали по- лоялни към евреите и Израел , отколкото тези, където мнозинството от населението са последователи на други религии.

Проучването също така показва, че две трети от анкетираните или не знаят за Холокоста, или не вярват в Катастрофата на европейските евреи .

Изследването е проведено от First International Resources и Anzalone Liszt Grove Researchв от юли 2013 г. до февруари 2014.  Анкетираните са били питани по споменатите вече 11 въпроса на  96 езика – в телефонни и лични интервюта.

Статистическата грешка на изследването варира от 4,4% до 3,2% – в зависимост от броя на интервюта, проведени във всяка страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *