Мистериозно бъбречно заболяване унищожава мъжете в Никарагуа

nikaragua-detailХронична бъбречна болест в Никарагуа  придобива  епидемични размери –  в някои райони тя засяга един човек на трима, често с фатален изход.

Лекарите предполагат, че има  ??различни причини за болестта – от селскостопански химикали до глобалното затопляне, но нито една от тях все още не е възможно да се потвърди.

По време на прибиране на реколтата, когато изтощените работници прекарват по 7 дни в седмицата за да приберат реколтата от захарна тръстика, признаците на  смъртоносната болест е трудно да бъдат забелязани на пръв поглед. Когато сезонът приключи, хората забелязват, че играчите на бейзболното поле се движат  като на сън, а вечер вдигат висока температура.

Мъчителната болест, наречена “ хронично бъбречно заболяване по неизвестни причини“ ( CKDu ) , през последните 10 години е отнела живота на 20 хиляди мъже в Никарагуа. Тя е безмилостна както към зрели мъже, така  и към младите,  пише  New York Times .

Все още е неизвестно какво причинява това заболяване . Има много предположения: прегряване от слънцете, хронична дехидратация, токсични химикали , болкоуспокояващи, прекомерна консумация на захар и дори вулканичен прах. Но медицинските експерти са съгласни за едно нещо: мъжете умират по-често там, където е концентрирано производството на захар, особено в Чичигалпа, където е най-голямата фабрика за захар в света. Хората казват, че водата на  полетата е заразена с нещо.

Правителството на Никарагуа , собствениците на фабрики за захар, и дори  Световната банка,  инвестирали милиони долари в производството на захар , твърдят, че не са в състояние да предприемат мерки за предотвратяване на болестта, докато не стане известна нейната причина.

Бившите работници във фабриката San Antonio, вече болни, са завели дело срещу Световната банка, която е дала на тяхното предприятие  заем от 55 млн. И банката и управлението на компанията са знаели за катастрофална ситуация на работниците , но не са направили нищо, за да им помогнат .

„Мисля, че има много замесени – счита вашингтонският  адвокат Kристен Дженовезе, помагащ на работниците да подадат иск. Правителството също“.

Една от възможните причини за болестта се считат  хербицидите. Тези продукти се използват в много региони на света, но мистериозната смърт се наблюдават само в Никарагуа и друга „захарна“ страна- Шри Ланка.

Maрио Амадор, шеф на Националната асоциация на производителите на захар, отрича, че масовата смърт на работници е пряко свързана с производството. Според собствениците на фирмите, данъците, които те плащат към хазната, трябва да отидат за пенсии и застраховки за болните работници и техните семейства. Въпреки че причината не е установена, те отказват да поемат отговорност за това.

„Когато сте загрижени само , за да избягате от отговорност, да се определи причината е практически  невъзможно“ – казва Джейсън Глейзър, президент на фонда La Isla, който изучава хроничното бъбречно заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *