Създаден е организъм с ДНК с три двойки нуклеотидни бази, вместо с две

dnkАмерикански учени за пръв път са създали жив организъм с ДНК, която има не две, а три двойки  нуклеотидни бази. Биологията с разширена ДНК, според авторите на изследването, ще бъде прилагана при производството на нови лекарства и нови видове нанотехнологии.

Група експерти от Изследователския институт на Калифорния Скрипс,  водени от Флойд Ромсберг, след 15 години  непрекъснати изследвания за първи път успя да създаде жив  и способен да се самовъзпроизвежда организъм с ДНК, който има вместо две, три двойки  нуклеотидни бази.

Ромсберг казва: Животът на Земята в цялото му разнообразие е кодиран от само две двойки  нуклеотидни бази на ДНК : A -T и Г -Ц [азотните бази аденин и тимин, какти и гуанин и цитозин]. А ние създадохме организъм , който съдържа тези две двойки, заедно с трета , неестествена двойка база.

Според учения , това показва, че в допълнение към традиционната ДНК , която се смята за непоклатима основа на целия живот на земята, за съхранение на  (генетична) информация има и други възможни решения.

Като обект на проучване , изследователите са използвали ДНК-то на Ешерихия коли. Към гореспоменатите две базови двойки е  добавена  още една , изкуствено синтезирана, която условно е представена с буквите X и Y.

В резултат на това , авторите на изследването са успели да създадат  организъм , който може да се самовъзпроизвежда със своята полуизкуствена ДНК. Засега учените го снабдяват с необходимия молекулярен материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *