Роднините на Габриел Гарсия Маркес в Мексико и Колумбия делят праха на писателя

markesТялото на световноизвестния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес, който почина в нощта на 17 април в дома си в Мексико Сити, бе кремирано същата вечер в мексиканската траурна агенция „Гарсия Лопес“, съобщи колумбийската радиостанция RCN . По искане на семейството на починалия, церемонията по сбогуването се е провела в тесен кръг .

Прахът на писателя ще се съхранява в траурна агенция, докато, докато близките на Маркес не решат, в коя  държава трябва да бъде погребан. Членовете на семейството на нобеловия лауреат , които са живели с него в Мексико, биха искали да урната с праха да  остане в страната, където писателят е живял през последните десетилетия. Роднините на писателя в Колумбия настояват за погребение в родината му. Според радиостанцията, също така се обсъжда вариант за разделяне на праха на две части с последващо двойно погребение. Роднини на писателя не коментират това твърдение.

Радиото също така съобщи, че причина за смъртта на  Маркес е  станала остра сърдечна недостатъчност, която се е развила в резултат на инфекция на дихателните и пикочните пътища.

Колумбийският посланик в Мексико , Jose Gabriel Ortiz заяви, че на 21 април в страната ще пристигне  колумбийският президент Хуан Мануел Сантос за да  участва в официалната възпоменателна церемония, която ще се проведе в Мексико Сити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *