Всичко ли знаем за здравето?

zdraveСветовният ден на здравето се чества днес,  7 април. Нашите знания за него  са пълни с клишета и митове.

Безопасна ли е   стерилната чистота в къщата, не е ли вреден за човека спортът, и колко, в края на краищата трябва да трае здравословния сън ?

Чистотата – гаранция за здраве?
Идеалната чистота в къщата е мечтата на всяка домакиня . В преследване на перфектна стерилност хората купуват планини от почистващи препарати. Но ние не трябва да забравяме , че те съдържат химикали, които   предизвикат подуване на лигавицата , дразнене и сърбеж на кожата, сърбеж в очите и други алергични реакции.

Учените са доказали, че алергията се среща   по-често у   жителите на развитите страни. И вината за това не е само реакцията на множеството химикали. Установено е, че колкото по-малко хората, по-специално  децата, са  в контакт с микроби, толкова повече имунната им система става по-слаба.

Спортът удължава живота ?
Гръмкият лозунг „Спортът е живот“ учени поставиха под въпрос . И бързо изясниха, че не само елитният спорт, а  просто прекомерните физически упражнения, не са полезни за здравето, както е прието да се счита.

Страстта към постоянно физическо натоварване, според съвременната наука, е подобна на зависимостта от компютърни игри или пазаруване. Съвременният стремеж  към физическото усъвършенстване на тялото започва,  както е прието да се счита, от Арнолд Шварценегер , който печели през 1970 г. титлата “ Мистър Олимпия“ . Днес за мнозина  това е мания. Въпреки това, психолозите откриват и у прекомерните фитнес упражнения и т.н. – ясна  прилика с катастрофалните и вредни навици.

Дългият сън – средство за възстановяване на организма?
Много хора след тежка седмица на работа мечтаят да се отпуснат, да поспят  и да се възстановят. Такъв инструмент за възстановяване според общественото мнение, може да бъде здравият и дълъг сън.

Липсата на сън, „лишаването от сън“,  наистина имат  отрицателно въздействие върху състоянието на човека . Изследване, проведено през 2008 г. от американски учени  показва колко всъщност трябва да трае здравият сън.

Благодарение на експерименти, в които са участвали  около един милион души на възраст от 30 до 100 години,  учените са открили пряка връзка между часовете сън на ден и продължителността на живота. Резултатът е изненадващ:  тези, които спели по-малко от четири или повече от 8 часа за денонощие, умирали много по-често, отколкото тези, които спят 6-7 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *