Прахът на Борис Стругацки и съпругата му бе разпръснат над Пулковските възвишения

    Прахът на  фантаста Борис Стругацки и съпругата му Аделаида Карпелюк  бе разпръснат над Пулковските  възвишения близо до Санкт Петербург в събота, съобщава „Fontanka.ru“.

    За това на агенцияте е разказал приятелят на семейството, депутатът в законодателното събрание на Санкт Петербург Борис Вишневски . На церемонията са присъствали техният син и съпругата му, най-близките приятели и ученици на писателя.

    Според него, Стругацки е  завещал пепелта му да бъде разпръсната в близост до обсерваторията Пулково, където писателят е работил в продължение на много години и която стана прототип на култовата повест на  братя Стругацки „Понеделник започва в събота“.

    „Последната воля на Борис Натанович Стругацки е  изпълнена. Днес в 14.05 ч.  пепелта му заедно с тази на Аделаида Анреевна е разпръсната над Пулковските възвишения“- каза Вишневски .

    Той уточни,  че последната воля на писателя е трябвало да бъде изпълнена още миналата година , обаче , съпругата на Борис Стругацки , Aделаида, който е била сериозно болна, е поиска да се отложи церемонията.

    Борис Стругацки почина на 19-ти ноември 2012 г. на  80 години, а съпругата му почина на 20 декември 2013 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *