САЩ критикуваха плана на ЕС да създаде вътрешна комуникационна мрежа

Вашингтон разкритикува Брюксел за плановете за създаване на европейска комуникационна мрежа, целта на която е да попречи на шпиониране от от трети страни. Такава мрежа може да наруши международните търговски закони , пише днес агенция Ройтерс , позовавайки се на доклад от САЩ.

„Неотдавнашното предложението на страните от ЕС за създаване на европейски или национални електронни мрежи може да доведе до фактическото изключване или дискриминация на чужди фирми,  директно предоставящи мрежови услуги или зависимост от тях“ – се казва в документа . Германия предлага „драконовски“ мерки, които ще осигурят конкурентно предимство за европейските компании, счита американската агенция.

С предложение за създаване на защитена комуникационна мрежа в ЕС излезе германският канцлер Ангела Меркел (Angela Merkel) . Германска инициатива е свързана с развитието на инфраструктура за предаване на данни в рамките на Европа, заобикаляйки сървъри на трети страни. Тези планове се появиха в Европа след скандала с  електронно шпиониране на граждани и политици в ЕС от страна на Националната агенция за сигурност (NSA) на  САЩ.

DW

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *