ВМРО настоява за публична реабилитация на депортираните кримски българи

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще обмисли реабилитация на кримските татари, депортирани по времето на Сталин. ВМРО настоява подобни мерки да бъдат приложени и спрямо депортираното българско население в Крим.

Повече от 20  хиляди кримски българи са депортирани в Казахстан, Узбекистан и Таджикистан след крадено от 30думи победата на Сталин във войната с хитлеристка Германия. Трагедията идва, след като местните българи заедно с гръцкото, арменското и татарското население са обвинени в сътрудничество с нацистите.

В края на 80-те години на кримските татари беше позволено да се завърнат по родните места, но собствеността на земята продължава да е крадено от 30думи проблем, а Украйна така и не предприе законодателни мерки за облекчаване на положението.

Това даде още един повод на Турция да разглежда татарите в Крим като своя етническа крадено от 30думи общност. Само преди седмици турският външен министър Давутоглу посети Крим по този повод, а официална Анкара заплаши Русия, че ще затвори Босфора за руски кораби. Кримските татари не приеха положително присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Днес българската общност в Крим е доста по-малобройна. Нейните представители приеха новата власт в крадено от 30думи Симферопол и присъединяването към Москва. Това може да послужи като благоприятно обстоятелство за публична реабилитация и на прокудените им от Сталин сънародници, е коментарът на ВМРО.

 
ВМРО - Българско национално движение
защищено INVITEXT

Add Comment