Der Spiegel: американското разузнаване има повече от 300 файла за Ангела Меркел

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) има повече от 300 файла за германския канцлер Ангела Меркел. Те се намират  в специална база данни за държавните глави и правителствени ръководители. Това обяви вчера списание Der Spiegel , след като е получилo достъп до архива със  секретни документи от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън .

Името на Меркел фигурира в списъка ot 122 политически лидери, за които АНС е събирала информация от 2009 г.

Освен канцлера на Германия, разузнавателните служби са се интересували от президентите на Перу , Сомалия , Гватемала , Колумбия, беларуския ръководител Александър Лукашенко и министър -председателя на Украйна Юлия Тимошенко. Както е посочено в документите на   АНС, базата данни е  предназначена за това, за да се „намери за тези лица информация, която е трудно да се събере по друг начин“.

Документите , с които разполага германското издание свидетелстват, че Меркел наистина е била обект на следене, и АНС  е събирала информация за нея.

Базата данни  може да послужи като важна улика за Федералната прокуратура на Германия, ако през следващите дни  тя реши да открие дело по  подозрение в шпионаж срещу германския канцлер.

2 thoughts on “Der Spiegel: американското разузнаване има повече от 300 файла за Ангела Меркел

  1. Но най не са стока Американците, които се държат като господари на света. И за които правила няма.И които от идеята за демокрация направиха същото което направиха комунистите с идеята за комунизма.

  2. Тази не е стока щом я приравняват в съмненията си с президентите на третия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *