Огромен плъх тероризира шведско семейство

плъхВ дома на семейство  Бенгтсон-Корсас,  живеещи в предградие на Стокхолм, се настанил плъх с огромни размери , пише The Local . Гризачът превзел  кухнята.

Първоначално   котката сякаш без причина се скрила под леглото в спалнята и повече не се показала. Причината за поведението на домашния любимец била открита, когато дошло време да се изхвърли боклука. Отваряйки вратата на шкафа, където е кофата за смет, те видели чудовищното създание.

Всички опити да изгонят плъха  от кухнята завършили с неуспех. Той не  искал повече да се върне в дупката си гризал каквото му попадне пред очите.

За залавяне на „чудовището“ собствениците на дома викнали специална служба. Експертите поставили навсякъде  капани за мишки, надвишаващи стандартните размери няколко пъти и зачакали. Скоро гризачът бил  заловен, но дори и с капана, захванал врата му, не го спрял. Заедно с него плъхът се втурнал в в дупката си, но благодарение на допълнителния товар заседнал и умрял.

Когато измерили плъха се оказало, че дължината му, без опашката, е цели 38 сантиметра.

2 thoughts on “Огромен плъх тероризира шведско семейство

  1. Абе Кирчо, думата „благодарение на“ в този случай е употребена правилно, защото следствие на садянето на плъха се е случило нещо добро – семейството се е отървало от тази нещастна болестотворна гадина. Ако е било умряло домашното коте или зайче по причина на капаните – тогава лошо, но като е умрял домашния плъх с огромните размери, значи е „благодарение“.
    И във връзка с учебника – то трябва да се разбира и контекста, а не само думите. Само по себе си умирането не е хубаво, но ако контекста е свързан с това, че всъщност умира гадината плъх, тогава е вярно да се пише „благодарение на“, защото делото е добро. Мисли като репликираш.

  2. Ех журналисти , журналисти не знаете родния си език . Не е “ благодарение “ , а „по причина“ на на допълнителния си товар заседнал … ( последното изречение )

    Учебник : когато следва ( или е било ) някакво положително събитие се използва „благодарение “ : при негативно – отрицателно събитие се използва “ по причина на … “
    ПРИМЕР :
    Не можете да напишете ; Благодарение на градушката тази година добивите от жито са малки . Винаги ще напишете : По причина на градушката добивите от жито са малки .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *