Терористи могат да нанесат удар във финансовото сърце на западна столица

Терористи могат да нанесат удар във финансовото сърце на западна столица, пише Франческо Беи във вестник La Repubblica. Това може да бъде Лондонското сити , Уол Стрийт , или дори Миланската борса. Може да бъде  използвана „мръсна“ ядрена бомба,  направена в тайна лаборатория, с използването на откраднат уран. Импровизирано взривно устройство, но смъртоносно.  Това е възможно по всяко време.  Застрашен е животът на  хиляди хора“- пише авторът .

Какво да се прави? Да се информира обществеността или да се  държи в неведение за да не се сее паника? Да правим  всичко сами или да информираме разузнаванията и на  други страни? Всичко това много прилича на сцена от филма „Военни игри“ , но ситуацията се разиграва в реалния живот, съобщава авторът.

“ Това е истинска ролева игра, в която вчера участваха  световните лидери,  пристигнали в Хага за среща на върха по въпросите на ядрената сигурност.

Доста необичаен тест , изобретен от организаторите на срещата на високо равнище,  с цел отработка на  системата за отговор на терористична заплаха. Видеото,  показано на  участниците в срещата им направи силно впечатление. Те имаха само няколко минути, за да реагират и да  отговорят на заплахата, опитвайки се да предотвратят терористична атака, за да спасяват човешки животи“, – казва Франческо Беи.

Лидерите трябваше да направят избор сред четири отговора. Най-популярните отговори бяха прожектирани върху голям екран. „Победи изборът в полза на  прозрачност по отношение на общественото мнение и международното сътрудничество“ – каза италианският премиерски съветник по дипломатическите въпроси Armando Varrikkio. Ръководителят на италианското правителство Матео Ренци също реагира в съответствие с преобладаващите настроения, допълва кореспондентът.

Източник : La Repubblica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *