Posted in

Как да се премахнат химикалите от плодовете и зеленчуците

плодовеНитрати и пестициди е възможно частично да се отстранят : за целта зеленчуците и плодовете трябва правилно да се мият и почистват.

Зеле. Повечето от нитратите са в горните зелеви листа и стебла , така че те трябва да се изхвърлят .

Картофи. В картофите  нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат картофите, водата трябва да се излее .

Тиквички , краставици , патладжан. Краставиците   трябва да са нежен с тревен цвят,  ако те са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите тиквички и патладжани трябва да се обелят. А най-токсичното място е дръжката – отрежете го.

Салата , магданоз , копър . Повечето химикали се натрупва във жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо се абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието , накиснете за един час във вода.

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Да не се купуват домати оранжево – червени като недозрели. Бялото съдържание  и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива  домати , ги накиснете в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички . Огромно количество  нитрати се трупат в краищата – изрежете ги преди употреба. Да не се купуват цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно , тя съдържа голям брой химични вещества .

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира с фунгициди . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие .

Диня. Не купувайте диня, нарязани на части и  увита във фолио – това е  добра основа за развитието на бактерии и микроби . Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво  е торена. Можете да направите един малък тест : Поставете резенчета диня в чаша с вода , ако водата промени  своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако  просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове,  ги вземете в ръка  –  ако почувствате, че  плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най- замърсени плодове и зеленчуци идват  от Холандия , Турция , Израел и Египет. Те имат слаба земя и  богата реколта не може да има, без значителни количества тор.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *