Писмо на египетски войник от Римската империя накрая бе разшифровано

писмоПисмо от египетски войник до семейството му най-накрая е дешифрирано – артефактът е лежал в архивите над сто години, докато достигне до ръцете на изследователите . В писмото се описват чувствата и преживяванията на войника, който е на хиляди километри от дома.

Войникът Аврелиус Полион, египтянин по рождение, е написал писмото  докато служи в римската армия . То е написано на гръцки език, но с грешки – вероятно в семейството са били използвани както египетски, така и гръцки език, докато военните другари на Аврелиус общували на латински.

Писмото е адресирано до брата на войника, сестра му и майка му , „която продава хляб“.  В писмото си  той се възмущава, че нито на едно от шестте му писма те не са реагирали  и се притеснява от раздялата.

“ Аз се моля за вас   за да сте в добро здраве, ден и нощ , и аз се прекланям пред всички богове за вас. Аз не спирам  да ви пиша, въпреки че за мен вие не мислите. Аз изпълнявам дълга си и ще продължа да ви пиша и да мисля за вас и ще ви пазя в сърцето си. Но вие не ми пишете  как е здравето ви и как живеете. Притеснявам се за вас, защото въпреки факта, че често получавате писма от мен, никога не ми отговаряте, за да мога да знам как сте“ – пише Аврелиус.

Писмото на войника  е намерено през 1899 г. в древния египетски град Tebtunis от археолозите Гренфел и Хънт .

Папирусът, на който е бил написано е бил толкова зле запазен, че е изключително трудно да се разбере текста. Повече от сто години никой не се захваща с дешифриране на древното писмо. То се съхранява в библиотеката Bancroft UC Berkeley . Докато накрая от него се заинтересувал Грант  Адамсън, аспирант в Университета Райс.

Изследователят по съдържанието е установил и приблизителната дата на писане.

Той предполага, че римското име Аврелиус войникът  вероятно е получил, когато на широката общественост е  било предлагано римско гражданство – през 212 г. пр.Хр. Египтянинът също така отбелязва, че служи в град Aquincum (дн. Будапеща ), който по това време е на североизточната граница на Римската империя.

Особено интересно за изследователя е това трогателно писмо и защото египетският войник описва своите емоции и чувства, както в  подобни обстоятелства би писал и съвременен войник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *