Отворено писмо на украинските евреи до Путин : „Аз обвинявам“

    Всички се надяват , че този път миналото няма да се повтори и украинските евреи няма да бъдат цинично жертвани в този конфликт на политически стратегии, насочени към постигане на хегемония , пише Lisa Palmieri – Billig в La Stampa.

    “ Г-н президент! Ние сме евреи- граждани на Украйна:  бизнесмени и мениджъри, религиозни и обществени лидери,  учени , художници и музиканти. Пишем ви от името на многонационалния народ на Украйна , от името на националните малцинства , от името на еврейската общност“.  Така започва „отвореното писмо до руския президент Владимир Владимирович Путин “ – пише вестникът.

    Писмото, подписано от известни украински еврейски лидери,  обвинява Путин: “ Вие сам съзнателно избирате от масата информация за Украйна лъжа и клевета“, за да се „делегитимира новото украинско правителство, да се оклевети революционното движение за демокрация и да се раздели страната“ – пише авторът.

    В писмото се казва , че руските медии публикуват фалшиви съобщения за прословутите нарушения на гражданските права на рускоговорящите украински граждани и за „забраната за използването на руски език“ – забрани , които съществуват само в съзнанието на тези, които са ги  измислили. В писмото се подчертава, че „по исторически причини, евреите също са свързани главно с рускоезичното население“ – цитира изданието .

    В допълнение, Путин се обвинява в това, че той клевети Киев, обвинявайки го във „фашизъм“ и антисемитизъм“, продължава журналистът . „Вашата увереност по време на пресконференцията за растежа на антисемитизма в Украйна не отговаря на реалните факти.

    Очевидно сте объркали Украйна с Русия, където еврейските организации, са отбелязали миналата година растеж на антисемитизъм . (… ) И ние знаем , че нашите немногочислени националисти са под строгия контрол на гражданското общество и на новото правителство на Украйна, което не може да се каже за руските неонацисти, които се насърчават от вашите  специални служби“ – се казва в писмото.

    „За съжаление, трябва да се признае, че напоследък стабилността в страната е заплашена. И че заплахата идва от страна на руските власти, тоест – от вас.  Тази ваша политика за подбуждане към сепаратизъм и брутален натиск върху Украйна е заплаха за нас – евреите, както и за целия народ на Украйна , включително и жителите на Крим и югоизточната част на Украйна, и те ще се убедят в това много скоро“.

    Авторите на писмото завършат обръщението си с ирония и ясни искания: „Владимир Владимирович , ние оценяваме вашата загриженост за безопасността и защитата на правата на националните малцинства в Украйна, но ние не искаме да ни защитават чрез разделяне на Украйна и анексиране на нейна територия.  Ние силно ви призоваваме да не се намесвате във вътрешните украински работи, да оттеглите руските войски на постоянните им места и да  престанете да
    насърчавате проруския сепаратизъм“ – пише изданието.

    Според някои оценки на еврейското население в Украйна варира от 70 до 300 хиляди души, отбелязва авторът .

    Със съкращения от : La Stampa

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *