Обама обеща да изолира Русия

obamaАмериканският президент заплаши Москва със сериозни икономически и дипломатически ходове.

Американският президент Барак Обама заяви в понеделник вечер, че ще предприеме  редица икономически и дипломатически стъпки за международна изолация на Русия, ако ситуацията в Крим не се промени.

„Русия не може да навлиза с войски на територията (Украйна) и да нарушава принципите, признати в целия свят“ – предупреди Обама, като подчерта, че по-голямата част от света смята, че позицията на Русия е в нарушение на международните закони. Президентът заяви, че САЩ „решително подкрепя“ новото украинското правителство, а мерките, които могат да бъдат наложени на Русия, ще  разклатят състоянието на икономиката и, както и нейния статут в световен мащаб.

Междувременно Сенатът на САЩ планира да премине от думи към дела и да наложи реални санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Планира се  главно да бъде санкциониран финансовият и сектор: според председателя на подкомисията на Сената по европейските въпроси Крис Мърфи, санкции могат да бъдат наложени на руски банки , а Белият дом ще поиска да се замразят активите на обществени институции и частни инвеститори от Русия.

Освен това по отношение на руските граждани могат да бъдат наложени визови ограничения, заяви Мърфи, но точно кой ще влезе в американския „черен списък“, не  уточни.

В Съединените щати отбелязват, че едностранни санкции срещу Русия няма да са от полза , ако към тях не се присъедини Европейския съюз.

ЕС, от своя страна, се подготвя да преустанови  преговорите с Русия за премахване на визовия режим, които се водят от 2007 г., пише RBC. На извънредно заседание на 2 март, причината за което бе „въоръжено нахлуване“ на Русия в Крим, министрите на външните работи на страните от ЕС разгледаха възможността за оръжейното ембарго срещу Руската федерация.

Според министъра на външните работи на Холандия, Франс Тимерманс, засега  ЕС не е наложил никакви санкции, но вероятността е много висока в случай , че ситуацията с „окупацията на Крим“ не се промени. Официална резолюция на ЕС ще бъде публикувана днес – след спешно заседание по въпроса за Украйна.

Съветник на Обама: разполагане на руски войски в Украйна ще бъде „сериозна грешка“

Обама предложи да се отпуснат $ 1 млрд. за фонда за опазването на климата в САЩ

Обама мълчи в отговор на нарушението на Русия на договор от времето на Рейгън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *