Страните от Г-8 прекратиха сътрудничеството си с Русия

Седем страни-участнички  в „Г-8“ нарекоха  действията на Русия в Крим „явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ и осъдиха неизпълнението от страна на Русия на нейните международни задължения. Те обявиха спирането на сътрудничество с Русия във формат Г8 в подготовка за срещата на върха на „Г-8“, насрочена за юни 2014 г. в Сочи. Това следва от съвместната декларация на Великобритания, Германия, Италия, Канада , САЩ, Франция , Япония и разпространена от Белия дом във Вашингтон , понеделник, съобщава ДПА .

„Трябва да отбележим , че действията на Русия в Украйна противоречат на принципите и ценностите, върху които които функционират Г-7 и Г-8.  Ето защо, ние решихме да  спрем участието си в дейностите по подготовката за срещата на върха в Сочи , докато ситуацията не позволи на „осмицата“ да провежда  ползотворни дискусии“- се казва в изявление на Г-7. Седем страни от „Групата на осемте“ също така призоваха за разследване на ситуацията в Крим с помощта на международни наблюдатели от ОССЕ.

“ Ние сме готови да помогнем за  това“ – се казва в съвместното им изявление .

Преди това   ръководителите на правителствата на Германия , Великобритания и Полша,  по време на телефонни разговори с президента на САЩ Барак Обама,  нарекоха позицията на Москва по отношение на украинската криза,  недопустима. Това , в частност, е заявил британският премиер Дейвид Камерън, съобщи Ройтерс.

Г-8 не успяха да се договорят за военна намеса в Либия

„Полуистината“ на Медведев за извънземните. Кога президентите говорят за „тях“

САЩ и ЕС готвят безпрецедентен договор за търговия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *