Остра реакция на Запада за решението на Путин да изпрати войски в Украйна

    Съветът на Федерацията на Русия  в събота, 1 март,  уважи обръщението на президента  Владимир Путин за  въвеждането на въоръжени сили на територията на Украйна. Реакция на Запада не закъсня, пише РБК.

    Съветът за сигурност на ООН  назначи извънредно заседание във връзка с намерението на Русия да изпрати войски в Украйна. Срещата ще се проведе днес. Литва във връзка с възможното въвеждане на руските войски в Украйна поиска свикването на Съвета на НАТО .

    Reuters , позовавайки се на европейски дипломат пише, че външните министри на страните-членки на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в Брюксел на 3 март, за да обсъдят ситуацията в Украйна. „Извънредно заседание за Украйна ще има в понеделник.  Вероятно след 13:00 часа“ – е казал дипломатът.

    Британското външно министрестви извика руския посланик за да изрази „дълбока загриженост“ от действията на руските власти по отношение на Украйна , съобщава Reuters. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че действията на Русия в Украйна са „потенциално сериозна заплаха“ за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

    „Руските фирми и банки , които имат бизнес със Запада ще пострадат в резултат на необмисленото решение на  Путин.  Дали те ще се изкажат? “ – пише в своя Twitter бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол .

    “ Руската военна интервенция в Украйна   очевидно е в противоречие с международното право и принципите на европейската сигурност „, – пише в своя Twitter шведският външен министър Карл Билд.

    Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви , че ситуацията в Крим трябва да бъде решена  с уважение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, пише UNIAN.

    „След като подкрепените от Русия въоръжените сили, спешно поеха контрола над украинския полуостров Крим в събота, руският президент Владимир Путин е поискал – и получи – разрешение от руския сенат за използването на руските въоръжени сили в Украйна“ – пише New York Times.

    “ Тези действия бяха първият  публичен сигнал за готовността на Кремъл за военна намеса в украинските отношения, както и послужиха  като рязък отговор на президента Обама, който   само няколко часа по-рано специално предупреди Русия да зачита суверенитета на Украйна“ – посочва изданието .

    Британският външен министър Уилям Хейг призова Русия към деескалация на ситуацията. „Говорих с министъра на външните работи Сергей Лавров, за да го призова за  деескалация в Крим и  зачитане на  независимостта на Украйна – пише той в а своя Twitter.

    Руският президент пое контрола в украинския черноморски регион Крим в Киев в събота , позовавайки се на заплаха за руските граждани и военните от Черноморския флот , който е базиран там, пише Reuters . Украйна балансира на  ръба на икономическата катастрофа, помрачена от дългове. Всяко по-нататъшно разпространение на сепаратистки настроения в промишлените, рускоезични източни области (в Украйна), може да увеличи риска от разпадане, което ще има сериозни последици за съседните страни , включително Русия , Беларус и Полша, добавя агенцията .

    Наблюдатели отбелязват , че мандатът от  Съвета на федерацията за  Путин за използването на военна сила не се ограничава само до Крим, предизвиквайки опасения, че Русия може да подготвя по-широка военна кампания , пише The Financial Times.

    Путин внесе обръщение в Съвета на Федерацията за използването на въоръжените сили на Русия в Украйна

    Джералд Селенте: Путин, Украйна, Третата световна война и предупреждението на Айнщайн

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *