МВР на Украйна: Русия извърши въоръжена инвазия

    Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Aваков смята ситуацията около летищата на  Севастопол и Симферопол за  въоръжена инвазия и окупация.

    Както съобщава  BBC от мястото на събитията, в момента  летището в Симферопол се контролира от войници с оръжие и във форма, но е трудно да се определи тяхната идентичност. На въпрос чии войници са,  дежурните  активисти – млади момчета с георгиевски ленти, отговарят „кримски войници“ и твърдят, че имат някакви учения.

    „Това е директна провокация за въоръжени кръвопролития на територията на една суверенна държава“, – казва министърът във Facebook .

    „Все още няма  въоръжен конфликт, трябва да говорят дипломатите“ – добавя той .

    Според министъра  военното летище „Белбек“ в Севастопол е блокирано от военни части на руския флот.

    „Вътре в  летището са военни и граничари от Украйна.  Извън него са военни с камуфлажни дрехи без опознавателни знаци, но не криещи  своята принадлежност.  Летището  не работи.  По външния периметър са постове на МВР на Украйна.  Въоръжени сблъсъци засега няма“ – пише министърът.

    Освен това, както вече беше съобщено, през нощта на летището в Симферопол са се появили въоръжени мъже във военна униформа без знаци. Според очевидци , около 50 души са пристигнали в автомобили,  като са обкръжили терминала на летището за вътрешни полети .

    Говорителят на летището съобщи, че след известно време чужденците са напуснали. По-късно се оказа, че те са напуснали летището , но са го обградили .

    Според Aваков, тези, които са пристигнали на летището в Симферопол, не крият своята принадлежност към въоръжените сили на Руската федерация.

    Официална реакция от страна на Русия на изложението на Аваков не е получавана.

    Сорос иска план Маршал за Украйна

    Руски войски до границата с Украйна внезапно бяха вдигнати по тревога

    България, Унгария и Румъния критикуват премахването на „езиковия“ закон в Украйна

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *