Разобличителен портрет на „спасителката“ на Украйна

timoshenkoНе се заблуждавайте от ангелския и вид – това е човек безмилостен и корумпиран, казва експерт Едуард Лукас, който познава тази жена

Перспективата Юлия Тимошенко да се върне в политиката вдъхва страх за бъдещето на все по- нестабилната Украйна, пише в The Daily Mail журналистът Едуард Лукас. Много украински и чуждестранни политици подценяват Тимошенко заради външния и вид и кокетния и стил. „Истината е, че нейната решителност е ужасяваща. Никой и нищо не може да и попречи в това“ – казва авторът .

Лукас споделя лични преживявания : „Много пъти съм я интервюирал. Нейните мимики и жестове , очите, кокетно поклащане на главата и мъркащ глас, имат почти хипнотичен ефект, но тя също така е в състояние на изблици на гняв – аз я видях как крещи в изблик на ярост – котето се превръща в тигрица“.

Както и да е, но с чара си Тимошенко „дори направи така, че на каменното лицето на Путин да се появи усмивка. Веднъж той я похвали , отбелязвайки, че може да работи с нея“.

Според Лукас , Тимошенко е била близка с Борис Березовски. “ Юлия Тимошенко е единственият в цяла Украйна политик , който разбира какво е демокрация “ – казва Березовски на Лукас. “ Но аз не съм убеден, – казва Лукас. Видях със собствените си очи подхода и към политиката“.

Авторът признава : Тимошенко знае как да провежда предизборните кампании (тя може да си позволи най-добрите имиджмейкъри и е брилянтен оратор).

“ Но веднага след като тя встъпи в длъжност, започват истински беди. Една от причините – нейната пълна неспособност да работи в екип. За 20-те години на политическата си кариера , тя се скара с всички съюзници. Комуникативните и умения са пълен провал. От помощници и колеги очаква, че трябва да отгатват желанията и, и да ги изпълняват. Ако сгрешат, тя експлодира“- казва авторът .

Според Лукас , Тимошенко също така е склонна към ирационален , често честолюбив полет на фантазията , вярва в хороскопи и екстрасенси. “ Ако се вярва на най-близкия и бивш съветник Дмитрий Видрин, тя се се счита за реинкарнация на Ева Перон “ – се казва в статията.

Също така е притеснително и съвпадението на бизнес и политическите интереси на Тимошенко, казва авторът.

“ Тя бързо натрупа колосално богатство в индустрия, за която се изискват стоманени нерви, и в една епоха, когато търговските спорове се уреждат с най- грубите средства. В тези години на икономическа нестабилност, непрозрачните връзки с влиятелни чиновници понякога са най-ценният актив на компанията“ – се казва в статията .

Тимошенко е министър на енергетиката в правителството на Лазаренко. „През тези две години от Украйна са били откраднати 120 милиарда фунта, според ООН. Лазаренко излежава 9 – годишна присъда в Америка“ – напомня Лукас.

Тимошенко отрича да е нарушавала закона в този и в други случаи. Но мнозина в възприемат като символ на всички недостатъци на украинската политическа система, пише авторът.

А в дните на „оранжевата революция“ Тимошенко е разцъфтява. Но като премиер „авторитарният и стил и непоследователни политики, не и спечелиха много приятели“.

Лукас прави препоръка : Украйна спешно се нуждае от сериозни реформи по модела на Естония и Полша.

Според Лукас, Тимошенко не е осъзнавала доколко са необходими мащабни реформи и как да ги започне.

„За нея политиката е постигне и задържане на властта, а не подобряване на живота на избирателите“ – пише авторът . Заради нейните изцепки като премиер, украинците от отчаяние гласуваха за Янукович.

Лукас пише и за сегашните събития. Според него, на Майдана Тимошенко е посрещната далеч не с ентусиазъм.
„Много хора не искат на изборите през май тя да се върне на власт. Но алтернативите, които имат украинците, не са кой знае колко по-добри“ – пише авторът. В принципността и смелостта на Кличко има малко съмнения, но той е нов в политиката, а Яценюк, по мнението на мнозина, е твърде тясно свързан с предишната система .

Ако Тимошенко може да се поучи от грешките си , тя ще бъде лидер, от който Украйна се нуждае .

„Но всичко, което знам за нейния егоизъм, алчност и жажда за власт, и нейното презрение към собствения и народ , ме кара да се съмнявам “ – така Лукас завършва статията.

Източник : Daily Mail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *