Световна полиция за корупция

Официални лица от различни страни са съгласни с мнението, че корупцията трябва да бъде изкоренена, но не се прави почти нищо, твърди в статията си за The International New York Times бизнесменът Александър Лебедев. Междувременно проблемът е мащабен: според  Justice Network , нечестни бизнесмени в сътрудничество с корумпирани чиновници, за  последните 15 години са откраднали 30 трилиона долара.

Смята се, че между 2000 г. и 2011 г. от Китай са изчезнали почти 4 трилиона долара, от Русия – почти $ 1 трилион , от ЕС – 1,2 трилиона.

„Много от извършители на измами са успели да се преместят в чужбина, където те се ползват от услугите  на „олигархията за финансови услуги“, както аз я наричам – международни банки , адвокатски кантори и счетоводители, за да продължат да живеят от приходите от техните престъпления.  Някои, като Андрей Бородин , бившият шеф на Банката на Москва, получи политическо убежище“ – се казва в статията.

За да   върне  откраднатото, държавата трябва да си сътрудничи с други юрисдикции. “ Но на това се противопоставя цяла индустрия, която помага на хората да скрият богатството си в чужбина“ – казва Лебедев.

Авторът препоръчва на правителствата да се обединят за  да създадат “ международни сили за борба с корупцията“ по модела на Интерпол. Те трябва да имат широки правомощия. Бюджетът няма да е много голям (70 милиона долара на година, смята Лебедев) .

Задачите на тези сили са  да привлекат вниманието към корупцията, да обяснят значението на този въпрос и „да пресичат националните граници, за да арестуват заподозрени и активи“.

Тази сила трябва оглавен от човек с глобален статут, който  се ползва с доверие в света. “ Бившият министър-председател (UK ) Гордън Браун ще бъде отличен избор“, – добавя Лебедев .

Европейската комисия: корупцията в ЕС е „невероятна“

120 милиарда евро са ежегодните щети от корупцията в ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *