България е на 77-мо място по корупция в света

    korupciaМеждународната неправителствена организация Transparency International публикува годишната класация Corruption Perceptions Index. България в класацията за  2013 г. се класира на 77-о място от 177. В класацията за  2012 г. България е на 75 място.  В класацията през 2012 г. са оценявани  176 страни.
    korupcia2
    Най- „чистите“ държави по отношение на корупцията са Дания и Нова Зеландия. На трето място е Финландия. В челната десетка също така са Швеция , Норвегия , Сингапур , Швейцария , Холандия, Австрия и Канада.

    Най-корумпираните страни според Corruption Perceptions Index са Сомалия , Северна Корея и Афганистан.  Също така в края на списъка са Сирия , Либия , Хаити, Туркменистан и Узбекистан.

    Почти 70 на сто от страните, според класацията, имат „сериозни проблеми“ с корупцията.

    При изчисляването на индекса се вземат предвид различните форми на корупционни практики, включително подкупване на чиновници, участие на чиновниците в разпределението на печалбите от изпълнението на договори за обществени поръчки, злоупотреба с обществени средства. Също така се взема предвид дейността на правителството за борба с корупцията . Данните са събрани чрез анкети и експертни интервюта.

    Transparency International публикува ежегодно корпуционната класация от 1995 г. насам.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *