Главно мюфтийство осъжда вандалския погром над „Джумая“ джамия

Главно мюфтийство остро осъжда вандалския погром извършен над „Джумая“ джамия в Пловдив днес. Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли „Молотов“. Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата.

„Джумая“ джамия е поредния мюсюлмански храм в страната, който бива поругаван по този груб и безпардонен начин. Честите нападения над храмове силно тревожи Мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая „Баня Башъ“ от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен.

Опитите за насилствено лишаване от свободния избор на убеждения се асоциират с авторитарното близко минало на страната.

А опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права. Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение.

Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус.

Случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация. Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната.

След 1990 г. на Мюсюлманско изповедание са възстановявани имоти, отнети от българската държава през тоталитарния период, а Изповеданието е стопанисвало големи свои имоти, включително и джамии в центровете на големи български градове, но никога до сега държавен орган,  орган на местната власт или част от обществото са имали неблагоразумието да използват това обстоятелство за генерирането на политически дивиденти.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Мюсюлманско изповедание 
Главно мюфтийство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *